Normalt så har man påfyllningskranen av systemet kopplat så att genom att öppna den kan trycka in kallvatten i botten på pannan.
Man ska mao inte hålla på och laborera med spjäll etc på en kokande panna utan in med kallvatten via påfyllningen bara.
Påfyllningskranen har ju dels avsevärt mycket högre tryck än vad som är i systemet och dels så ska den vara försedd med backventil.
Överskottet av vatten rinner ut via expansionskärlets skvallerrör.
Det finns nuförtiden tom automatiska sådana ventiler som öppnar och trycker in kallvatten i pannan när temperaturen överstiger det inställda, sk SYR.
Det är ingen skillnad om man har öppet expansionskärl eller ett trycksatt sådant, expansionskärl har alltid en egen ventil av något slag och släpper ut överskott av tryck eller vatten den vägen.
Det verkar som om du har problem med att få igång cirkulationen mellan panna och acktank, kontrollera den cirkulationspump som borde finnas för att föra över kallt returvatten till pannan och få över värmevatten till resten systemet.
Kolla också så att det inte finns någon kran/bypass som är i fel läge, på en anläggningar så kan tilloppet till elementen mer eller mindre felaktigt sitta på pannan istället för från acktank/arna, då kan det vara nån som har tänkt att man ska kunna få ut värmevatten direkt till elementen istället för att gå via acktank/arna och då satt någon form av ventil mellan tank/panna men detta kan ju få oönskade effekter i form av att pannan kokar.
Normalt så ska en vedpanna beroende på fabrikat aldrig överstiga 95 grader, vissa pannor ligger så lågt som max 78 grader. Så 101 grader är definitivt obra.
För säkerhets skull så brukar man sätta en egen säkerhetsventil på själva pannan så att ångtrycket kan gå ut den vägen, men det är ju allt annat än bra att "övervarva" pannan, som sagt var så är 95 grader absolut maxgräns - överstiger man detta så öpnnar man påfyllningen och trycker in kallvatten tills temp är på vettig nivå.