Jag gjorde egen såpa,men det var några år sedan, så receptet är inte helt intakt.
Du behöver matolja och lut.
Egen lut gör man av aska och vatten. Det ska vara bra aska, gärna av björk eller ekved och den ska vara väl förbränd, dvs vit och fluffig, inga sot, tjär eller kolrester. Sedan finns det hundra recept på hur länge det ska stå i blöt och vad kärlet ska vara av för material, det kan i alla fall absolut inte vara av aluminium, som fräts sönder tills du har ett durkslag istället för kastrull, och ett glaserat kärl av keramik eller emaljerad plåt får etsningar på glasytan som aldrig går bort.
Det är knepigt att få rätt styrka på luten, har man inte tillgång till kemisk mätutrustning finns det nåt gammalt knep med ägg, typ att ett kokt flyter till två tredjedelar men ett rått sjunker, men jag minns inte. Jag fick aldrig den perfekta styrkan på mitt lut, det funkade bra som lut men gick inte att koka såpa av. Däremot utmärkt för att beta fnöske!
Köpt soda som späddes enligt såpreceptet till rätt lutstyrka gick bättre.
Luten och oljan skulle sedan kokas tills de gick ihop.
Du måste ha ett eget kök, det ska koka länge, länge och luktar inte så gott.
Slutord: Koka egen såpa kan vara spännande och lärorikt om man bara har ett fungerande recept (Skansen kan ha recept) men det är ingen slump att jag idag köper min såpa. Det är inte ekonomiskt och verkligen inte miljövänligt att göra den själv, med tanke på energiåtgången.
(Det finns också många andra saker som är mer lärorika och spännande att göra själv om du tycker att jag är en glädjedödare.)