Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Skatt på skatt? Köttskatt.  (läst 3360 gånger)

Broberg

  • Gäst
SV: Skatt på skatt? Köttskatt.
« Svar #20 skrivet: 22 jan-13 kl 20:42 »
Nä just därför.. som att betala radiotjänst utan att äga en tv? :P

Har inte läst om det. Ska inte skatten läggas direkt på köttprodukterna?

Tösen

  • Inlägg: 338
    • Småland
SV: Skatt på skatt? Köttskatt.
« Svar #21 skrivet: 22 jan-13 kl 20:55 »
Aha! Det vore väl det bästa ja...
Det blir vad du gör det till!

Doris och Börje

  • Inlägg: 3736
    • Västergötland
    • Hagalyckans Gröna
SV: Skatt på skatt? Köttskatt.
« Svar #22 skrivet: 23 jan-13 kl 07:12 »
En tanke.

Minskar bilkörandet när bensinprisen höjs?
El är billig, men med skatt och moms blir räkningen hög. Bidrar det till minskad elförbrukning?
Skatten på cigg höjdes, hur mycket mindre röker Svenssons?

Konstigt nog, vänjer man sig ofta vid högre priser.
Upplysning kanske fungerar?
Mer reklam för andra produkter?

Slut på tanken!

Jag själv tror inte att den ev. köttskatten kommer minska köttätandet.



 

Bor på min lilla gård med min stora familj!

 

take

  • Inlägg: 4823
    • Östergötland
    • De Klomp
SV: Skatt på skatt? Köttskatt.
« Svar #23 skrivet: 23 jan-13 kl 08:54 »
Räkna med att naturbetesnötkött har en utsläpp av koldioxidekvivalenter på cirka 22kg per kilo benfritt kött. Svenska nötkreatur som går på en större andel spannmål och majs i dieten kommer ner till 16kg per kilo benfritt kött, har man dem uppstallat med gödselinsamling och biogasanläggning kommer man ner ytterliga 3 kilo. Det är inte så stor skillnad mellan olika länder när det gäller metanutsläpp och transporten kostar cirka 30gram per kilo benfritt kött vid produktion i sverige och ändå upp till 70gram(Ja, gram, inte kilo) vid långväga import.
Jag undrar hur livet är på vänstersidan av klockkurvan?

torbjorn

  • Inlägg: 13767
    • Medelpad
SV: Skatt på skatt? Köttskatt.
« Svar #24 skrivet: 23 jan-13 kl 08:55 »
Det finns helt klart ett samband mellan pris (inklusive beskattning) och förbrukning av en vara.
Men man ska inte tro att förbrukningen minskar lika mycket som priset höjs, dvs att folk har bestämt på förhand hur mycket pengar som man har råd att lägga på t ex bensin eller rökverk. Utan det är snarare så att om priset höjs t ex 10 %, så kommer förbrukningen direkt att sjunka med kanske 5 eller 7 % men efter en tid när folk har vant sig vid det högre priset (och kanske sett till att skaffa sig kompensation genom att i avtalsrörelsen pressa fram löneökningar) så återgår förbrukningen ännu lite till. I slutänden kanske en prishöjning på 10 % bara sänker förbrukningen med 2-3 %.

Jag tror nog att om man vill minska köttkonsumtionen så vore en bättre lösning att införa ransoneringar som under beredskapstiden. En annan möjlighet vore att tvinga eller uppmuntra restaurangbranschen att föregå med gott exempel.

take

  • Inlägg: 4823
    • Östergötland
    • De Klomp
SV: Skatt på skatt? Köttskatt.
« Svar #25 skrivet: 23 jan-13 kl 09:15 »
Det finns helt klart ett samband mellan pris (inklusive beskattning) och förbrukning av en vara.
Men man ska inte tro att förbrukningen minskar lika mycket som priset höjs, dvs att folk har bestämt på förhand hur mycket pengar som man har råd att lägga på t ex bensin eller rökverk. Utan det är snarare så att om priset höjs t ex 10 %, så kommer förbrukningen direkt att sjunka med kanske 5 eller 7 % men efter en tid när folk har vant sig vid det högre priset (och kanske sett till att skaffa sig kompensation genom att i avtalsrörelsen pressa fram löneökningar) så återgår förbrukningen ännu lite till. I slutänden kanske en prishöjning på 10 % bara sänker förbrukningen med 2-3 %.

Jag tror nog att om man vill minska köttkonsumtionen så vore en bättre lösning att införa ransoneringar som under beredskapstiden. En annan möjlighet vore att tvinga eller uppmuntra restaurangbranschen att föregå med gott exempel.

Vad skulle restaurangbranschen göra som gott exempel?
Jag undrar hur livet är på vänstersidan av klockkurvan?

Sirpa

  • Inlägg: 503
    • -
SV: Skatt på skatt? Köttskatt.
« Svar #26 skrivet: 23 jan-13 kl 09:29 »
Problemet är ganska komplext. Att göra köttet till den stora fienden är absurt när det handlar om globala brister i långsiktighet och resursstrategi. Det senaste seklets focus på spannmål, ris, socker och annan stärkelserik mat har också inneburit en stor påfrestning på miljön och ekosystemen. Men något ska vi ju äta och ingen är väl beredd att ägna dagarna åt att gå runt och gräva efter ätliga rötter?

Betande djur utnyttjar marker som i många fall är omöjliga att odla på, de kan med sina fyra fantastiska magar tillgodogöra sig cellulosa, som vi inte har någon möjlighet att bryta ner i vår enda mage. Dessa djur är kolsänkor då de binder kol från gräset in i sin kropp och minskar kolutsläppen. Detta innebär mindre utsläpp av koldioxid och metan än om gräset lämnades att brytas ner på marken. När vi sedan äter detta kött blir vi kolsänkor som en del av det naturliga kretsloppet. På 1500-talet betade 60 miljoner bufflar på Amerikas prärier, var de också miljöfarliga?
Grisar är mycket bra på att omvandla alla sorters restprodukter, den spannmål vi inte vill äta och det vi kallar skräpmat till kött.

Kött är inte vår fiende. Att äta kött är inte oetiskt, i naturen äter djur andra djur. Naturen är inte en vision av filmen lejonkungen där alla är vänner. Det är ett ständigt kretslopp av liv och död.

Varför diskuterar vi inte att införa en mjöl och grynfri dag, en halvfabrikatsfri dag eller sockerskatt. Enligt nordiska ministerrådet och livsmedelsverket har en påse skumgodis lika stor miljöpåverkan som en portion fläskkött.
Jag påstår inte att vi ska slösa eller överdriva köttätandet. Vi bör självklart sträva efter att ta vara på alla delar av djuret, föda upp det på matavfall eller foder vi inte själva vill/kan tillgodogöra oss och på så mycket inhemska produkter som möjligt.  Men framför allt -vi skulle göra mycket större nytta för miljön om vi såg till att var 4e matkasse inte blir svinn.
Höns och Liljor i min trädgård.

Kanin-Eva

  • Inlägg: 785
    • Dalarna
SV: Skatt på skatt? Köttskatt.
« Svar #27 skrivet: 23 jan-13 kl 09:53 »
Räkna med att naturbetesnötkött har en utsläpp av koldioxidekvivalenter på cirka 22kg per kilo benfritt kött. Svenska nötkreatur som går på en större andel spannmål och majs i dieten kommer ner till 16kg per kilo benfritt kött, har man dem uppstallat med gödselinsamling och biogasanläggning kommer man ner ytterliga 3 kilo. Det är inte så stor skillnad mellan olika länder när det gäller metanutsläpp och transporten kostar cirka 30gram per kilo benfritt kött vid produktion i sverige och ändå upp till 70gram(Ja, gram, inte kilo) vid långväga import.

En liten utvikning: Hörde ett program på radio för några år sedan där man tog upp "naturbeteskött" från Sydamerika. Tydligen sprutar de gräsytorna för att förhindra att det buskar igen och för att det ska bli effektivt bete. Det skulle finnas så mycket bekämpningsmedel i kornas bajs att det inte fick användas som gödsel. Så den där tanken om att korna går och betar på naturliga gräsytor är tydligen ett önsketänkande.
Lever min dröm på världens vackraste plats med min man, kaniner, hundar, höns och odlingar.

Rutan

  • Inlägg: 100
SV: Skatt på skatt? Köttskatt.
« Svar #28 skrivet: 23 jan-13 kl 10:06 »
Det bästa vore väl att beskatta soporna mera? ;) Jag tänker att eftersom vi i västvärlden slänger så stor del av maten vore det bättre att komma åt problemet den vägen.

Fru Jansson

  • Gäst
SV: Skatt på skatt? Köttskatt.
« Svar #29 skrivet: 23 jan-13 kl 10:10 »
Även om jag inte tror att det blir nån köttskatt, så tycker jag att tankeexperiment på hur man kan styra konsumtionen är intressanta. Vad bör man styra det från, och till? Det handlar ju inte i grunden om att sluta äta kött. Möjligtvis sluta överäta kött, men inte sluta äta kött helt och hållet!

Jag tycker att det Existens skrev (minns inte vilken tråd just nu) om det där experimentet där kunder tillfrågats vilka ägg de tänkte köpa när de gick in i en butik, och sedan kollades vilka ägg de hade köpt var rätt talande. Många har goda ambitioner, men väl i affären, när prisskillnaden är allt för stor, så väljer många det billigare alternativet ändå. Jag har själv fallit till föga många gånger... Kunde man då styra priset via en skatt på "fulmat", så kanske fler skulle leva upp till det de så fint tänkte när de gick in i butiken?!

Då kommer förståss debatten om vad som ska prioriteras. Ska man enbart beskatta efter koldioxidutsläpp? Ska djurskydd tas med i beräkningarna? Hälsoaspekter? Ska man i så fall beskatta hårt processad mat högre? Det skulle nog bli ett himla dividerande... Men tanken är intressant!

Lise

  • Inlägg: 355
    • Värmland
SV: Skatt på skatt? Köttskatt.
« Svar #30 skrivet: 23 jan-13 kl 16:10 »
Här.
http://www.slu.se/sv/om-slu/fristaende-sidor/aktuellt/alla-nyheter/2013/1/kottguiden-verktyg-for-miljosmarta-val-/
...fanns faktiskt nåt liknande det jag tänkte på i mitt förra inlägg.  En sammanställning av olika miljöaspekter för olika sorters kött.
Svenskt eko-naturbeteskött är bäst.  Dessutom bättre fettsyrasammansättning (nyttigare för den som äter det)




 


Dela detta:

* Inloggade just nu

137 gäster, 1 användare
yellgar

* Forum

* Om tidningen Åter



- Tidningarna blir utnötta och får fötter. Bara kompletterar gamla tidningar så alla finns :) Viktigt.
/Jandi

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser