I ett sån't här entusiastiskt forum måste man ibland komma med tråkiga invändningar.
Hur mycket energi får man ut?
Tänk såhär: Om det jag tänker röta vore torr, fin, ved? Då skulle jag kunna få "såhär mycket" varmvatten om jag eldar det i pannan. (En överslagsberäkning de flesta kan göra). Som du förstår går det åt mycket mer avfall, som måste samlas ihop från flera hushåll, stall, restauranger etc.
Det avfall du talar om att röta är i princip det som "blir över" av det du handlar hem från affärn. En Ica-kasse om dagen kanske? Dra bort allt du vet är vätska. Mjölken, 50% av korven... Hur mycket "torr ved" har du kvar? Inte mycket! Dessutom skall bakterierna tillverka gas i blöt miljö, som måste hållas isolerad och trycksatt.
100% av kolvätena blir inte metangas, CH4, utan en hel del (50% minst) blir vatten och koldioxid dvs förluster.
CH4 är dessutom en mycket potent växthusgas (jfr diskussionen om idisslare). Håll tätt!