Alternativ.nu
Bygga & Bo => Uppvärmning => Ämnet startat av: Xoot skrivet 13 okt-12 kl 21:06
-
Vad brukar du ha för temperatur inomhus vintertid eller vad hade du önskat att ni haft?
Ännu mer intressant är vart just din smärtgräns går? Jag tänker omkring 18grader men det kanske bara är jag..
Överlag. I snitt. Normalt. En sådär lagom kall vinter.
Brukar ni hålla jämna grader i hela huset eller det finns något kallrum eller en kallvrå?
Anledningen till frågan är att jag själv räknar med kallrum, ojämn temp och runt 18grader. ;D
-
Intressant kan ju också vara när någon angivit sin temp om man minns ungefärliga grader utomhus.
-
Mitt hus är i två våningar med öppen planlösning, stor hall på bottenvåningen och kök -vardagsrum på övervåningen, så jag kan bara stänga till dusch och toa och 3 sovrum.
(Har lite varmare i usch o toa, ca 10-12 grader)
2 icke avända sovrum hara bara typ 5 pluss när minusgrader ute, stängda dörrar.
Mitt egna sovrum har samma temp som övriga huset,,ca 7-8 grader.
Det är absolut inte skönt och jag mår dåligt psykiskt av detta.
(bara olje-el element och det finns ingen skorsten i huset, vågar inte slå på mera värme då ingen regelbunden inomst
och jag ligger på ca 1100-1200 i elkostnad per månad)
-
vi bor i ett gamalt hus som är dåligt isolerat, och när de är under -10grader (eller bara väldigt blåsigt och lite varmare) så får vi inte upp mer än 16-17grader på nedervåningen iaf.. med bergsvärme kan ja tillägga.. jag vill gärna ha 20grader inne, speciellt eftersom våran dotter är en fryslort som lätt får undertemp, nu när de är runt 8pluss ute har hon ull och flecce under sina skalkläder.. på natten har hon heltäckande boullspyjaas och tjocka strupor under täcket för å inte vakna av att hon fryser, å hennes sovalkov är tilläggsisolerad och fått nya isolerglasfönstrer!! ändå brukar hon kännas kall när hon kommer in till oss på orgonen när hon varit upp och morgonkissat..
-
vi har mellan 16-18 grader inne, sovrummet brukar däremot vara kallare (14-16) vi ska försöka göra så att man kan stänga till "finrummet" då kommer vi nog stänga elementet dit och bara ha värme som smyger sig dit.
Varmgaraget (som tyvärr måste vara varmt då vattenledningar går där under och dit) som vi använder som gym brukar vara kallare men hur mycket kallar har vi inte mätt.
hur det blir i vinter vet jag inte då jag har fått en värksjukdom som blir värre vid kyla :-[ men jag har börjat lära mig att klä mig någorlunda så vi kanske kan ha det så "kallt" hemma ändå
edit: däremot måste vi höja tempen då tex mina systrar kommer för enligt dom så är 20 garder kallt :o
-
Här varierar stort då vi eldar i kakelugnar/vedspis.
En vanlig vintermorgon brukar tempen inne vara ca 15 grader på morgonen, sen eldar vi, åker till jobbet och har åter 15 grader när vi kommer hem..
Brukar elda upp till 23-24 grader på kvällarna.
Barnen har varsitt elelement i sina sovrum. (vi har kakelugn i vårat)
Är det -20 och värre kan tempen inne sjunka till 11-12 grader om vi har sovmorgon, typ helger, så då ställer jag klockan o går upp o eldar o sen sover igen.
Badrum o tvättstuga har elslingor i golven.
-
I vårt förra, lilla hus med tunn isolering eldade vi upp till omkring 25 på kvällen mitt i smällkalla vintern. På morgonen? Tio sisådär. Inget vidare.
Nu har vi flyttat till stort hus. Förra ägaren körde elradiatorer och värmde för 33 000 om året. Vi har skaffat en kökspanna (utan vattenmantling och radiatorer) som väger 200 kg och den värmer än så länge undervåningen finfint och jämnt samt övervåningen till 12-13. Murstocken är fortfarande riktigt varm på morgonen efter kvällsbrasan. Nu är det ju höst... Sen ska kamin in på övervåningen också samt isolering i taket. Det är inte så kinkigt med jämn standardtemperatur, tycker jag. Att vi får raggsockor i julklapp har blivit ett stående skämt!
-
Vi har oftast 18-21 grader. Maken tycker det är för kallt och han är en frusen en. Blir det kallare än -5 ute så blir det kallare i huset också om vi inte kopplar in elpatronen. Vid -5 så är temperaturen nere på 16-17 grader. Vi har bergvärme. I badrum har vi handdukstorkar på el och elgolvvärme. När maken är på jobbet stängs de av eller sätts på ett minimum. Nu när vi har bergvärme stänger vi inte av några rum i huset eftersom alla termostater står på max. När det oljeeldades brukade vi ha svalare i salen och i gästrummet i sutterängdelen.
Vårt största problem är att när det blåser ute vår och höst och det är strax under 10 grader ute så har vi som kallast i huset. Då brukar det inte bli varmare än 16-17 grader. Eldar vi i rörspisen som står i vardagsrummet så blir där och i köket 20-24 grader.
Det har blivit något varmare i huset sen vi isolerade taket i sonens rum, isolerade vinden på tillbyggnaden, fyllde i isoleringen under golvet i hallen på tillbyggnaden och skaffade innanfönster till alla fönster. I år tänkte jag ge mig på två vindsluckor som är oisolerade. Ska även se över tätningslister i alla fönster och försöka göra en bättre lösning till pardörren ut till verandan. Brukar hänga upp en filt förr men, det är stora glipor i dörren som skulle behöva en tätningslist. Funderar på att tova en själv av ull. Enligt tips härifrån så skulle vi även behöva större kapacitet på elementen. Kanske tar vi ett par element om året för att slippa koppla in elpatronen redan vid några minus.
-
temperaturen är mellan 20-23 beroende på om det eldas eller inte
mest jag som eldar i braskaminen på helgerna då det blir lite varmare
-
ca 18-21 :)
-
När ölenburkarna frös sönder så fick jag erkänna att det var för kallt i huset...
Nu har jag bytt värmesystem och isolerat taket och försöker hålla en temp på 20 grader. Några rum är inte uppvärmde och för tillfället är det 12 grader där. Jag kommer att hålla temperaturen på ca 10 grader i de rummen under vintern.
-
24-25 är idealet, men det är svårt att hålla jämn temperatur när man värmer med en liten kamin. Vid 20 grader är det kallt så då tänder jag, vid 30 grader är det för varmt så då slutar jag elda. Så fortsätter det i cykler utom på natten när jag inte kan elda, då sjunker det kraftigt.
-
Hej!
Vänder mig om och tittar på en termometer som faktiskt ligger på en dammig Bibel! 19 grader visar den, men ibland "duger" det med 18! Eller ännu mindre;då är det dags att elda igen i kakelugnen!
Hälsning! W H
-
Jag trivs som tusan i mitt nybyggda, välisolerade hus med vattenburen golvvärme överallt. Inget drag nånstans och inga kalla golv! (Utom i hallen där vi har stengolv och termostaten lågt ställd så hundarna ska ha nåt svalt ställe att ligga på...) Håller väl i runda slängar 20-21 plus.
-
Jag trivs som tusan i mitt nybyggda, välisolerade hus med vattenburen golvvärme överallt. Inget drag nånstans och inga kalla golv! (Utom i hallen där vi har stengolv och termostaten lågt ställd så hundarna ska ha nåt svalt ställe att ligga på...) Håller väl i runda slängar 20-21 plus.
Borde du göra efter att ha sparat ihop så mycket som det kostar att bygga nytt..
-
Vi har en suverän kompis som hjälpt oss rusta upp i pannrummet så att vi nu har 2,5 kubik vattentankar, bättre begagnad vedpanna och nån slags givare utomhus som gör att innertempen nästan alltid håller 20-21 grader. Krävs att vi eldar upp systemet för fullt varannan dag och det känns riktigt bra jämfört med hur vi hade det innan.. fick ställa klockan och jobba i skift på nätterna för att öht ha varmare än 10 grader inne :-\
Kryper tempen under 10- krävs eldning varje dag. Huset är en hundraåring, ganska knapert isolerat men med golvvärme i stora badrummet och tvättstugan, det är guld värt om du frågar mig!
-
här varierar också tempen,har ett gammalt timmerhus med tilläggsisol vind men orginal väggar o fönster.50 m2 yta
har elelement i stora rummet,2000w inställd med elektronisk termostat på 16 gr.sovrum saknar värme,likaså toa som är välisolerad och värms med spillvärme från vv-beredaren.håller stränga vintrar 14-16 gr.
finns kamin i köket som värmer hela huset med hjälp av fläktar mellan rummen,då kan jag ha 22-24 gr.
men dagtid finns ingen värme annat än elen så när det är 10-15 gr minus ute ligger innetemp på 16,men när kaminen kommer igång värms det fort,på morgarna ligger det på 17-18 gr.
funderat på pelletskamin men är inte övertygad om att det blir billigare än el,dock hade det blivit jämnare värme.
har också en trasig kakelugn som det inte tycks bli tid att ta itu med,men de klarade sig bra förr med köksspis och kakelugn,det bör funka i framtiden också. ulf
-
Här är 27 grader som mest, men det är inte trevligt.
Har en stor kökspanna som borde vara (ska bli) kopplad till en acctank.
Golvet är isolerat med kutterspån (25cm) och väggarna 7plus ytterligare 7 cm ekofiber, dock är taket knappt isolerat alls, huset är för övrigt på 65 kvadrat.
På morgnarna i vintras var det sällan under 16 grader inne oftast 17-18 men då sitter jag uppe framför datorn till nästan midnatt och eldar allt eftersom.
Med nytt tak och acctank så kommer det bli toppenbra.
Tillägg:
Endast vedvärme, ingen elektrisk värme, förvärmer varmvattnet till den elektriska varmvattenberedaren i en 300l dubbelmantlad varmvattenberedare.
Elförbrukningen är 5-6000Kwh per år.
Vedåtgången är nog lite över 10 kubik per år, dock är en hel del för matlagningen.
-
Vanligtvis mellan 12 och 28 grader. Just nu 12,5 - jag har varit bortrest över helgen och värmepumpen hade stannat.
-
Sällan under 120, vattenburen golvvärme som går på vedkasett.
Över 180 har jag mest i badvattnet.
Om det regnar mycket, som nu.., eldar jag för att inte allting ska imma igen.
I och med att golvet är icke-kallt, känns temperaturen bra.
Filt och soffa isf skrivbord & stol dock. Dessutom en del katter och hundar som tillskottsvärme.
-
Vi har tempererade zoner. Vårt hus i två våningar är från 1910 med fyrdelad planlösning, alltså centralt placerad murstock. Vi värmer med el samt ved. Då vi börjar elda sätts innanfönstren också in och dörrar till farstun på bv och 1 tr stängs. Salsdörren likaså.
Sovrummet går ner till ca 15-16 grader då det är som kallast ute. Duntäcken är toppen och på kvällen ev värmedyna :)
På toaletten som är varmast håller vi ca 20 grader. Köket därnäst omkring 18 men då braskaminen är igång kan det lika gärna bli 26 ;)
Salen som under vintersäsongen endast används vid kalas och besök på storhelger, har 10 grader då den står oanvänd. Där trivs "mormorsväxter". Samtidigt går den snabbt att värma upp.
I tvättstugan som ligger i ett uthus tillsammans med den dusch vi oftast använder har vi så där 15-16 gr.
Vi trivs utmärkt med vårt levnadssätt. Annars skulle vi ha valt något annat hus ;) Min man gillar att tända i vedspis eller braskamin och kan längta på sommaren efter att få elda, haha
(http://mittuniversum.wordpress.com/2009/10/14/stangda-dorrar-rumstemperatur-zonindelning/ (http://mittuniversum.wordpress.com/2009/10/14/stangda-dorrar-rumstemperatur-zonindelning/))
-
Ungefär samma som Hagmarken, mitt hus är mindre så ingen del stängs av helt, men 10 grader på elementtermostat och sen eldar jag vedspis och kakelugn så det ryker....men visst är det kyligt på morgonen -och efter 8 timmar på jobbet!
-
Här är det så här:
Guben fryser och jag svettas.
Han eldar för kung och fosterland, jag klarar mig på +18-19 grader.
Inte lätt :P
-
Har mellan 15-18 grader inne vintertid.Känns lagomt är inte inne så långa stunder.
tio-elva grader i sovrummet ligger med öppet fönster året runt,stänger givetvis när de stormar.
Har vedpannan i maskinhallen med kulvert till båda husen en två kb acctank vid pannan och en halvkb acctank i varje hus,
Eldar upp pannan tills acctanken ligger på 75g då ligger de på runt 40 på morronen.
men blir de -35g några dar så antingen elpatron eller så drar jag igång pannan i mitt hus å hjälpvärmer systemet.
-
Vi har jordvärme som jag tycker funkar dåligt. Just nu varierar tempen i köket mellan 19-21 fast det känns mycket kallare. Fel på termometern kanske.
Huset är från 1850 ca och tilläggsisolerat med 7 cm på insidan. Golven är upptagna och isolerade med det där äckliga, gula. Ångrar att vi tog bort sågspånen... På vinden finns träull.
Även här fryser gubben, det drar vid golven påstår han och han har nog rätt. Faktiskt. Jag klarar mig...
Har nu bett om offert på träullskomplettering i trossbotten runt om hela huset få se om det hjälper mot draget.
Vi har elräkningar på 7-8 000 i jan o feb. Känns förbaskat fel. Vi gör tydligen av med 35 000 kWh enl elbolaget. Då är all el inräknad, även mjölkning av getter, motorvärmare, vattenkoppar osv men vi kan läsa av bara vårt hus och det är för mycket som går åt där då vi har en värmepump.
-
Vi försöker ha 19 grader som grundvärme. Första året vi bodde här hade vi mindre men då fick jag ont i lederna.
Luftvärmepump ger grundvärmen men direktelement i några rum hjälper till att hålla värmen.
Eldar mycket i kaminen och ibland i vedspis/sparspis. När vi eldar blir det en medeltemperatur på 22-23 grader. Det är skönt.
Ungefär 17000 kWh/år går det åt här, inkl hushållsel, en mängd datorer och värmelampa för hönsen. Huset är byggt 1940, tunt isolerat. Blåser det är det svårt att få varmt överallt. Men huset är friskt! :) Bor i Småland.
-
Jag värmer mitt hus enbart med ved.Jag har en kökspanna med en tank på 300 liter.Jag har 2 cirkulations pumpar,en till golvet på nedre våningen med golv värme (vattenslingor).Och en pump till vatten element på övervåningen.När det är runt -18/-20 grader ute räcker det att elda en Ikea kasse full med ved om dagen,då ligger det på ca 18-20 grader,eldar vi mer blir det ibland 24 grader.Nu när hösten är här så värmer vi huset med en Bergslags kamin.Vi fryser sällan bara vi orkar hämta ved :-[
-
Ja vad brukar tempen hamna på här jo någonstans mellan 14-19 grader ibland väldans mycket kallare som när det var is på vattenskålen till en av katterna det berodde i och för sig på att yttardörren inte hade blivit stängd ordentligt pga en sten på tröskeln när det var 28-30 grader kallt ute.
Och med detta i minne så måste jag ju nämna mina arbetskamrater som drar på sig sina långkalsonger i augusti och helst vill ha 24-27 grader då sitter man ju och svettas floder åtminståne gör jag det.
mvh Per
-
Kan tillägga att när de bokföringsdag eldar jag litte i kökspannan bara för att de ska va varmt å gott å sitta inne ;D
-
Runt 20 grader brukar vi ha. Är ett timmerhus från 1808. På 50-talet rev man ut den gamla golven och fyllde på med sågspån. Men väggarna har inte mycket isolering iaf. Det enda rummet som är bra isolerat är väl köket.. Vi eldar 1-2 ggr/dag och har en tank som rymmer 700 liter. Men så har vi ett stort hus, ca. 200 kvm. Och ett vindsrum (5 meter i takhöjd..) och 5 kattvindar på 150 kvm tillsammans som är oisolerat, kan väl vara tur det ibland..
-
Vi har jordvärme som jag tycker funkar dåligt. Just nu varierar tempen i köket mellan 19-21 fast det känns mycket kallare. Fel på termometern kanske.
Huset är från 1850 ca och tilläggsisolerat med 7 cm på insidan. Golven är upptagna och isolerade med det där äckliga, gula. Ångrar att vi tog bort sågspånen... På vinden finns träull.
Även här fryser gubben, det drar vid golven påstår han och han har nog rätt. Faktiskt. Jag klarar mig...
Har nu bett om offert på träullskomplettering i trossbotten runt om hela huset få se om det hjälper mot draget.
Vi har elräkningar på 7-8 000 i jan o feb. Känns förbaskat fel. Vi gör tydligen av med 35 000 kWh enl elbolaget. Då är all el inräknad, även mjölkning av getter, motorvärmare, vattenkoppar osv men vi kan läsa av bara vårt hus och det är för mycket som går åt där då vi har en värmepump.
Vad är det för värmepump ni har? Går det att se någon intressant statistik på dess styrsystem (t ex hur många timmar per månad den måste köra tillsatsvärme med elpatron)? Är du säker på att alla inställningar är optimalt gjorda och att det inte är något uppenbart fel gjort i installationen?
-
Från en vanligtvis tyst Forumdeltagare. Jag kan inte låta bli att svara. :)
Vi har mellan 22 och 23 grader i hela huset. Huset värms upp med direktverkande el och en luftvärmepump som är ca 8 år gammal. Vi har en 70-tals hus på 116 kvadrat och gör av med ca 8-9000 kw/h per år inklusive hushållsel och varmvatten.
-
Från en vanligtvis tyst Forumdeltagare. Jag kan inte låta bli att svara. :)
Vi har mellan 22 och 23 grader i hela huset. Huset värms upp med direktverkande el och en luftvärmepump som är ca 8 år gammal. Vi har en 70-tals hus på 116 kvadrat och gör av med ca 8-9000 kw/h per år inklusive hushållsel och varmvatten.
Låter mer som 25000Kwh.. :)
Här är det svinhett när jag eldat ett tag och kallt när jag inte orkat elda. Spannet ligger på 12-30 C. Lite direkt elvärme i botten som frostskydd..
-
Mellan 13 och 27 grader vanligvis, men nu har jag bebis så jag låter det aldrig gå under 17 för hennes skull. Där går min "smärtgräns" oxå egentligen, vid 17 grader. Egentligen går den övre smärtgränsen vid 22, men ibland behöver jag värma upp huset ordentligt för att det ska "stå sig" eller för att tvätten ska torka lite snabbare.
Eldar med ved i panna i källaren. Går åt ca 30 kubik stjälpt blandved per år. 126 kvm och 90 kvm biyta, allt uppvärmt, men på övervåningen har jag inga element på, den värms bara med värme som läcker upp, eftersom jag inte använder den alls som det är nu.
Kåken är byggd 52 med allt vad det innebär av otäta fönster och dragiga golv.
-
Vi har mellan 22 och 23 grader i hela huset. Huset värms upp med direktverkande el och en luftvärmepump som är ca 8 år gammal. Vi har en 70-tals hus på 116 kvadrat och gör av med ca 8-9000 kw/h per år inklusive hushållsel och varmvatten.
Bor du i Spanien?
Låter mer som 25000Kwh.. :)
Ja, precis.
9000 kWh låter väldigt lite. Hushållselen brukar vara 600-700 kWh/månad.
Ingen vedeldning alltså?
-
Nix. Jag bor i Skövde och jag har ingen ved eller annan typ av uppvärmning.
Som jag skrev brukar jag inte skriva på detta forum, eller för den delen på något annat forum heller. Men jag har tagit många idéer och tips på hur man kan sänka elförbrukningen samtidigt som man höjer levnadsstandarden utan att man gör en massa dyra investeringar i varesig uppvärmningssystem eller tilläggsisolering.
Jag trodde att aktiva forumanvändera hade kommit mycket längre än mig. Jag kanske skulle sammanfatta tips och idéer som jag har gjort och varit insparade på max 3 år.
-
Låter mer som 25000Kwh.. :)
Här är det svinhett när jag eldat ett tag och kallt när jag inte orkat elda. Spannet ligger på 12-30 C. Lite direkt elvärme i botten som frostskydd..
Samma här!
Som kallast har jag haft plus 8 grader i sovrummet en vintermorgon. Då kan man hålla sig för skratt när man ska stiga upp ur sängen!
//ARCTICA
-
Samma här!
Som kallast har jag haft plus 8 grader i sovrummet en vintermorgon. Då kan man hålla sig för skratt när man ska stiga upp ur sängen!
//ARCTICA
8 grader i sovrummet KAN gå an under förutsättning att man betalar värmen själv. Men om värmen ingår i hyra eller motsvarande, så är det omöjligt att överleva vid den temperaturen :)
-
Nix. Jag bor i Skövde och jag har ingen ved eller annan typ av uppvärmning.
Som jag skrev brukar jag inte skriva på detta forum, eller för den delen på något annat forum heller. Men jag har tagit många idéer och tips på hur man kan sänka elförbrukningen samtidigt som man höjer levnadsstandarden utan att man gör en massa dyra investeringar i varesig uppvärmningssystem eller tilläggsisolering.
Jag trodde att aktiva forumanvändera hade kommit mycket längre än mig. Jag kanske skulle sammanfatta tips och idéer som jag har gjort och varit insparade på max 3 år.
:) :) :)
-
Chris983:
Du får gärna sammanfatta för jag tror att det är många som har svårt att komma ner i dom siffrorna.
Vi har en luft-luft-pump och eldar i kaminerna dagligen och bränner ändå minst 12-14.000kWh om året. Och vi har inte varmt inne.
Värsta elräkningen har varit kring 5.000 på en månad, det var dock innan vi skaffade värmepumpen.
-
Förutom toaletten värmer jag med kakelugnar och vedspis. I rummen som ugnarna står är det ganska jämn temperatur 17-21 grader om man eldar sina två brasor om dygnet, även när det är riktigt kallt. I vårt ganska stora kök är det värre, här gör vedspisen jobbet så det kan variera mellan 11 och 25 grader beroende på yttertemperatur och eldningsflit :) Om vintern stänger vi till farstun och övervåningen som står kalla. Toaletten som står i den ouppvärmda "köksingången" är eluppvärmd men väldigt liten och förbrukar inte mycket el, dessutom har vi Elvärmt varmvatten. Är ganska nyinflyttad men som mest gjorde vi av med 900kwh under jan/feb perioden i vintras, nu under sommaren har vi gjort av med ungefär hälften så mycket.
Jag trivs som bäst när tempen är ca 18-20 grader. Men har man jobbat hårt fysiskt så kan ännu kallare vara rätt skönt också :)
-
Jag kanske skulle sammanfatta tips och idéer som jag har gjort och varit insparade på max 3 år.
Upplys oss!
Och visa en bild på elfakturan!
-
Det blir ett långt svar. De åtgärder jag vidtagit har uppenbarligen resulterat i att jag sparar drygt 15 000 kronor varje år och har kostat mig max 10 000 kronor plus luftvärmepumpen som satt i huset när vi flyttade in. Detta med enkla tekniska lösningar.
Först av allt så ska jag nämna att många som hälsar på oss tycker att vi slösar med elen. Lampor tända dygnet runt och varmt i huset. Så 8-9000 kW/h på årsbasis är utan att snåla på strömmen. När vi var två vuxna i hushållet så låg det på precis innan vi fick en son på 8200 kW/h nu när vi fått en bäbis också har det ökat ca 1000 kW/h. Jag räknar med att knappt hälften av elkonsumtionen är för uppvärmning.
Som högst långt innan vi bodde i huset påstod tidigare ägare att elkonsumtionen legat över 30 000 kW/h på ett år!
För att värma upp ett hus ekonomiskt ser jag tre delar som viktiga: Husets isolering/klimatskal, uppvärmningssystem och ventilation/vädring. I de villa-tidningar som kommer i brevlådan varje månad skriver de mycket om nya fönster och dyra pannor. Anledningen är naturligtvis att de är största annonsörerna. Det finns ofta andra lösningar som är återbetalda snabbare.
Husets isolering/klimatskal
När vi köpte vårt hus för 5 år sedan fick jag för mig att tilläggsisolera vår vind. Tidigare ägare sa med bestämdhet att det är helt meningslöst. Besiktningsmannen var av ungefär samma uppfattning. Från 20 cm till 55 cm gjorde att materialkostnaden hamnade på 2400 kronor och enligt kalkyler jag hitta på internet skulle besparingen bli cirka 2000 kW/h per år. Återbetalt på ungefär en vinter! Dessutom blev troligen boendeklimatet lite bättre med jämnare temperatur i huset.
En minst lika snabb återbetalning var när jag skar till en gammal skumgummimadrass som passade i hålet ovanför vindsluckan. Kostnad 0 kronor och en kännbar förbättring av boendeklimatet.
Dessa två förändringar gjorde att jag letade vidare efter lönsamma investeringar. Och som jag ser det är det alltid lönsamt att tilläggsisolera upp till nivån som passivhus har om man ser isoleringen (35-45 cm i golv och väggar samt 60-80 cm i tak). Isoleringen ser man oftast på vinden, eventuellt i krypgrunden och när man byter panel på huset. Vid övriga tillfällen är det sällan lönsamt.
Vid val av isolering är 95 mm mineralullsisolering den mest prisvärda, då den är vanligast och tycks vara prispressad i butikerna.
Jag har idag även tilläggsisolerat krypvindarna med nästan lika snabb återbetalningstid.
Fönster är ofta något man tänker på när man vill förbättra klimatskalet. Det är inte lönsamt att byta ut fönster. Däremot upplevde jag att våra fönster var dragiga och dåliga när vi flyttade in trots att tätningslisterna såg bra ut. Efter något år bytte jag dem i alla fall och fick fönster som gör att jag inte kan förstå varför man byter ut sina fönster.
Värmefotografering är något jag ofta sett på olika ställen på internet. De åtgärder som nästan alltid rekommenderas är att täta skarvar i byggnaden. Alltså skarv mellan golv och vägg, vägg och fönster samt vägg och tak. En tub med målarfog i skarven mellan t ex golvlist och golv är inte dyr men gör mycket för boendeklimatet. I vissa hus verkar det också som det slarvats med drevningen mellan fönster och vägg. Det brukar också vara enkelt och billigt att åtgärda. Pilla bort fodret runt fönstret och lägg dit drevning/isolering. Dessa åtgärder kan göra utan dyra konsulttimmar
Det finns en sak man behöver komma ihåg när man gör dessa förändringar; och det är att göra det på rätt sätt så huset mår bättre än innan man gjorde förändringen. På 80-talet hände det att hus tätades sönder med mögelproblem som följd. Krypgrund och vind är extra utsatta för fukt och behöver rättas till med försiktighet.
Uppvärmningssystem
Det är inte inte ovanligt att man hör folk som investerar hundratusen kronor för en ny panna. Det vill till att få tillbaka de pengarna. Det är dessutom ingen rolig grej om ett sådant system skulle gå sönder.
Gör man ovanstående förändringar så kommer få uppvärmningssystem vara lönsamma att byta ut. Möjligen är oljepannor lönsamma att byta mot pelletsbrännare, och eluppvärmningen med en värmepump. För oss är det inte säkert att det är lönsamt att byta värmepumpen om den skulle gå sönder.
Som jag ser luft/luft värmepumpar är det viktigt att tänka två saker, dels att en värmepump som bara behöver ge 75 % av maxvärmen enbart förbrukar ca 50 % av elen mot maxvärmen, dels att det går åt mycket luft att få den att fungera optimalt.
Detta gör att man ska låta den gå på samma temperatur hela värmesäsongen, utan nattsänkningar eller liknande. För mig tar det minst ett dygn innan förändringen har gett genomslag fullt ut i hela huset.
Kör pumpen med så hög fläkthastighet på innedelen som möjligt. Detta kan upplevas som att den ger mindre värme, det blir kallare i närheten av pumpen och det känns som den blåser kalluft. Verkligheten är att värmen sprids bättre i huset och verkningsgraden blir högre.
Håll pumpen ren. Själv blåser jag rent den varje sommar med tryckluft. Det yr damm i hela huset och därför gör jag det på sommaren när alla fönster och dörrar är öppna. Dessutom sprejar jag värmeflänsarna med köksrengöringsmedel för att få bort fett. Endel rekommenderar spolarvätska som man har till bilen istället. Jag har tagit bort alla filter utom de som är gjorda för att samla upp dammet. (Detta är vad jag har gjort, jag tar inte på mig något ansvar för era värmepumpar)
På utedelen har jag inget litet hus eller liknande och inga buskar eller träd. Dessa gör att luften får svårare att cirkulera. Det enda jag har är ett tak en halvmeter ovanför utedelen så det inte regnar eller snöar på den i onödan.
Stäng inte av pumpen mer än korta stunder för veckorengöringen under vintersäsongen. Det sliter onödigt på pumpen. Ju kallare det är, desto viktigare är detta råd.
Har man värmepumpen på nedervåningen och har svårt att få upp värmen till övervåningen kan man sätta ett litet element i varma delen av trappan. Den varma luften från elementet går upp till övervåningen och drar dessutom med sig varmluft från värmepumpen.
För vattenburna värmepumpssystem gäller ungefär samma sak, ju kallare temperatur de kan skicka ut i radiatorerna, ju effektivare fungerar de. Men det kan säkert någon som har den typ av systemet beskriva bättre än mig.
Ventilation/Vädring
Hos oss blir det mycket bättre värme i huset om vi vädrar en kort stund, max en minut. Det ska vara korsdrag. Vi väljer att vädra genom dörrar på nedervåningen för att släppa ut så mycket koldioxid som möjligt. Detta gör att värmen sprider sig bättre i huset och inga rum känns kallare än de andra. Vi brukar försöka göra det när det är som varmast ute och gärna ofta och kortare än sällan och längre.
-
Det blir ett långt svar. De åtgärder jag vidtagit har uppenbarligen resulterat i att jag sparar drygt 15 000 kronor varje år och har kostat mig max 10 000 kronor plus luftvärmepumpen som satt i huset när vi flyttade in. Detta med enkla tekniska lösningar.
Intressant!
Hur mycket kostade fönstren? För du köpte väl nya? Hur många? Treglas?
Jag har fått rådet att INTE tilläggsisolera. Varken tak, väggar eller golv. Vårt hus är friskt och ska förhoppningsvis fortsätta vara det. :)
Edit: jag ser att jag låter kanske sarkastisk/ironisk. Jag har lite svårt att förstå siffran 10000 men nu tror jag det faller på plats. :)
-
Fönstren är original kopplade 2-glas från 1976 och tätningslisten kostade ca 300 kronor för hela huset.
Tio tusen kronor är kostnaden för isoleringen och material tillhörande energieffektiviteten. Det är troligen lägre men det är bättre att räkna högt på den kostnaden.
Tack för förtydligandet. Det viktigt att göra rätt, annars kan det bli dyrare att tilläggsisolera än att låta bli.
-
22 grader, jordvärme 150kvm 7800 kwh helår med hushållsel
-
Hej, intressant tråd. Jag kan bidra med att vi har en villa från 1950 med ett originalt vattenburet vedvärmesystem, vi har inte än isolerad mycket mer än med vintergardiner och dörrgardiner. De faktiskt bidrar mycket till den tillfälliga isoleringen. Snart ska det installeras luftpump för att komplettera ifall vi åker iväg under vinter för mer än en dag. Mellantemperatur är 16-18 grader och vi trivs bra med härliga ullekläder på. Årsbruk har vi runt 3800 Kwh.
-
20 grader, men då det är jag som eldar så kör jag lobbying för att få sänka till 18. :)
-
Det flera av er inte skriver/tänkt på är ju att det inte bara är temperaturen som spelar in utan även luftfuktigheten där man bor
Jag tex har innetemp på 20,5 grader men en luftfuktighet på omkring 60-65% vilket gör att de 20 graderna upplevs som kallare
har man tex fötterna utanför täcket när man vaknar e man iskall, sitter man still blir snoken (näsan) kall men trots det är det ju 20grader ;)
och med tanke på nuvarande fuktighet vill jag absolut inte ha kallare, Någon som har bra tips på hur man kan få ner fuktigheten för att kunna sänka innetempen kan ju dra iväg ett Pm så inte tråden kapas i onödan.
Jo just det, kan tillägga att jag har vattenburna element :-[
-
Luftfuktigheten brukar sjunka av sig självt när det blir kallare ute. Annars är nog de enda råden att vädra mer, köra avfuktare, undvika att koka vatten, duscha och andas ut, minska på mängden krukväxter. Förmodligen föredrar de flesta då att låta luftfuktigheten vara som den är.
Tänk på att hygrometrar för hemmabruk brukar vara allt annat än pålitliga, förutom att de kan visa uppåt 30 % fel redan i nytt tillstånd så åldras vissa typer snabbt. Det kan vara lämpligt att testa den vid 100 % fuktighet genom att linda in den i en fuktig trasa och lägga alltsammans i en tät plastpåse ett dygn, då och då.
-
Jag skulle gärna ha högre luftfuktighet, det verkar som om den sjunker ordentligt när man värmer genom att elda i kamin
-
Luftfuktigheten brukar sjunka av sig självt när det blir kallare ute. Annars är nog de enda råden att vädra mer, köra avfuktare, undvika att koka vatten, duscha och andas ut, minska på mängden krukväxter. Förmodligen föredrar de flesta då att låta luftfuktigheten vara som den är.
Tänk på att hygrometrar för hemmabruk brukar vara allt annat än pålitliga, förutom att de kan visa uppåt 30 % fel redan i nytt tillstånd så åldras vissa typer snabbt. Det kan vara lämpligt att testa den vid 100 % fuktighet genom att linda in den i en fuktig trasa och lägga alltsammans i en tät plastpåse ett dygn, då och då.
Det var efter mätningar av en firma som jag fick reda på att luftfuktigheten var så hög, mätningen gjordes förra året i januari och visade då på de värdet jag skrev i mitt tidigare inlägg
-
Jag skulle nog vilja säga att en mätning av luftfuktigheten i ett bostadshus vid ett enda tillfälle inte säger så mycket. Först om man har hållit koll på den en längre tid och vet hur den brukar växla med årstider osv, så kan man ha underlag för att tycka någonting om den.
-
Man ska i alla fall inte underskatta betydelsen av drag. Jag flyttade från en 40-50-talslägenhet till hus i oktober förra året och var beredd på att det skulle bli dyrt att hålla en rimlig inomhustemperatur på 22-24 grader. När jag sen flyttade in så blev jag väldigt överraskad. Plötsligt kändes det helt ok med 20 grader. Det kan vara luftfuktigheten men jag tror att det är draget. Och då har jag ändå flyttat till ett 40-talshus som påstods vara tilläggsisolerat på 70-talet (fast än har jag inte hittat nån isolering utöver den på vinden).
Jag tycker det är viktigast på nätterna och mornarna. Vaknar jag i 18° så har jag en täppt näsa och en allmänt frusen känsla hela dagen. När jag väl är vaken kan jag tänka mig lite vad som, men ligger det under 19 så brukar man hamna i soffan med en filt istället för att göra något vettigt ::).
Till saken hör att oljepannan slutade att fungera innan jag ens hann flytta in, så det fick bli en panikinstallation av luft-vatten. Förra året hade jag mellan 18 och 22 grader, men nu har jag pillat på alla inställningar, så det ska nog bli lite tightare reglering i år. Jag får återkomma med resultat efter vintern. Jag kommer att skaffa kamin, men det har inte med värmeekonomi att göra utan det är för att klara strömavbrotten och bli lite mer oberoende.
-
Intressant att läsa vad alla står ut med :-)
Jag har direktel i ett gammalt dåligt isolerat hus. Ligger precis vid skogen så solen kommer aldrig till att värma förän på em. Har en vedspis i köket som jag prisar högt!
Min lyx är att alltid ha elementet på inne på toa året runt! På vintern har jag mina kläder där så det blir lite skönt att klä sig.
Brukar vara 14 - 15 grader i köket på morgonen, ska jag snart iväg kör jag igång gasolkaminen annars tänder jag spisen så får det bli vad det hinner... Har nu fått tag i täljstensplattor som jag lagt på köksspisen som värmebuffert :-)
Är mina barn här blir det element på på deras rum...
Svårt att veta när man ska börja elda i spisen - jag har svårt att beräkna hur mycket ved som går åt på vintern - men har nu fått massor av stockar så jag kan elda som faen nästa vinter - skönt :D
-
Vi har olika temperaturzoner i vårt hus! Luft-luft pumpen fungerar som bäst när ute-temperaturen inte går under +5 grader, då har vi en innetemperatur på ca. 22 grader i vardagsrum, något lägre i köket och ca. 18 grader i sovrummet nere. Vi har en kamin som vi stöd-eldar i och får då periodvis över dygnet varmare i vardagsrum och kök och övervåningen.
-
23-25 grader är lagom enligt mig
-
9000 kWh låter väldigt lite. Hushållselen brukar vara 600-700 kWh/månad.
vet inte jag, när jag hade hus så låg hushållselen på ca 4000 kwh/år.
I min lilla lägenhet har jag 17-18 grader, och eldar i kaminen om jag känner mej frusen eller ska torka tvätt.
-
Vi håller som bäst på att installera vattenburen värme i vårt dryga hundraåriga hus. Tidigare har vi haft kaminer i princip i vartenda rum och i köket en gammal Kockums för matlagning och varmvatten.
Nu har vi element i varje rum, en ny Wamsler kökspanna i köket, ack-tankar på massor med liter, elpatron och solpanel för att få "gratis" varmvatten på sommarhalvåret.
Tidigare hade vi runt 10-15 grader nere i köket på morgonen, i morse hade vi 18 *jublar* I sovrummet på morgonen har vi haft kanske 12 grader? Vet inte hur det var i morse, ville inte störa den sovande familjen, men det kändes klart varmare i alla fall.
Vi har fortfarande en oisolerad farstuvind på övervåningen, vi ska spruta i nån slags eko-träull där vad det lider.
-
Känner att det kan vara dags med en uppdatering av tråden, om någon känner sig frivillig. :)
Vi har mer eller mindre -10grader utomhus nu och ligger på +18/+20 -grader.
Allt beroende på hur mycket det blåser och om dörren är öppen till rummet som saknar isolering.
-
I väntan på installation av inköpt beg vedpanna + ack.tankar, kör vi i stort sett inte alls vår jordvärmepump pga alltför stor kostnad (den är underdimensionerad har vi fått veta). Vi eldar allt vi kan i spisinsatsen och lyckas hålla sådär 18-19 C i kök, allrum och entré, och 15 uppe i allrum och sovrummet. Stänger alla element och dörrar till rummen vi inte använder. Visst drar pumpen igång då och då, för varmvatten och ibland värme, har ställt rumsgivaren på 15 C, så kallare än så blir det inte. I badrummet har vi ett separat oljeelement för komfort och minskning av kondens, håller ca 20 C. Lyx! ;D ;D
-
Jag tycker det är rätt jobbigt med de här kalla vintrarna. Som Vilse skrev i början av tråden; det tar på välbefinnandet att alltid frysa.
Jag kommer aldrig upp i 15 grader, i regel ligger det på 12-13 när det, som nu, är minus 10 utomhus.
-
Jag tycker det är rätt jobbigt med de här kalla vintrarna. Som Vilse skrev i början av tråden; det tar på välbefinnandet att alltid frysa.
Jag kommer aldrig upp i 15 grader, i regel ligger det på 12-13 när det, som nu, är minus 10 utomhus.
Det låter lite kallt.
Får jag fråga hur du värmer upp ditt hus? :)
-
Trädgårdsmästaren brassar på bra här. Sällan det är under 20 ens på morgnarna :D Iaf inte när jag äntligen kommer på bena :-[ Ja hon håller hög servicegrad på alla sätt å vis.
-
Det låter lite kallt.
Får jag fråga hur du värmer upp ditt hus? :)
Jag eldar med ved, men jag har ingen centralvärme utan det är enskilda kaminer. Att det är så svårt att få värme tror jag dels beror på att huset ligger högst uppe på en kulle med flera mils utsikt. Det är vackert, men blåsigt. Jag har inte heller så modernt, englasfönster+innanfönster (men det är ok!) och även om jag försöker täta grunden så här års drar det väldigt mycket från golven. Dessutom - men det är ju min prioritering - har jag djur inne som gör att jag inte vill stänga av delar av huset så mycket som jag annars skulle göra (jag vill inte att de ska känna sig ensamma... :-[).
-
24-25 är idealet, men det är svårt att hålla jämn temperatur när man värmer med en liten kamin. Vid 20 grader är det kallt så då tänder jag, vid 30 grader är det för varmt så då slutar jag elda. Så fortsätter det i cykler utom på natten när jag inte kan elda, då sjunker det kraftigt.
Jag får revidera det här, det var när termometern stod i fönstret. Nu hänger den på väggen 30cm från fönstret så nu får man lägga på tre grader på alla temperaturer för att det skall stämma
-
Vi håller som bäst på att installera vattenburen värme i vårt dryga hundraåriga hus. Tidigare har vi haft kaminer i princip i vartenda rum och i köket en gammal Kockums för matlagning och varmvatten.
Nu har vi element i varje rum, en ny Wamsler kökspanna i köket, ack-tankar på massor med liter, elpatron och solpanel för att få "gratis" varmvatten på sommarhalvåret.
Tidigare hade vi runt 10-15 grader nere i köket på morgonen, i morse hade vi 18 *jublar* I sovrummet på morgonen har vi haft kanske 12 grader? Vet inte hur det var i morse, ville inte störa den sovande familjen, men det kändes klart varmare i alla fall.
Vi har fortfarande en oisolerad farstuvind på övervåningen, vi ska spruta i nån slags eko-träull där vad det lider.
Skulle just fråga lite, men jag hittade sambons tråd om installationen på annat forum, så nu är jag uppdaterad ;D
-
Skulle just fråga lite, men jag hittade sambons tråd om installationen på annat forum, så nu är jag uppdaterad ;D
Har du länk dit? Intresserad också... via PM om det är oortodoxt att länka till andra forum i offentlighetens ljus :-)
-
Just nu,
+23 i vardagsrum och badrum
+18,5 i sovrum och kök
Lotta myser under en filt
ca- 15 ute
-
Vi har en luft-luft pump som inte klarar temperaturer på -10 och neråt, då får vi runt 17grader i kök-vardagsrum och 15 i mitt sovrum, då fryser jag om näsan på kvällen!! Nu har vi dock börjat elda i kaminen i vardagsrummet och då hamnar vi på ca. 25 i kök-vardagsrum och 17-20 i mitt sovrum. Övervåningen håller sig på ca. 23 nu när vi eldar.
-
19 grader i köket nu ... Har eldat i köksspisen i några timmar ... Det brukar vara 13-14 grader på morgonen och när jag kommer hem från jobbet. Har el-element som stödvärme och en liten värmefläkt för att få upp värmen snabbt.
Golven är kalla och torpet dåligt isolerat ...
-
Verkar vara svårt att elda så att det blir varmare än +15-18 beroende på vart man är i huset. Det är en modern kökspanna med akumulatortank.
-
Då jag kommer hem efter jobbet är det några minusgrader inne men eldar upp till ca 30 grader innan jag lägger mig. På morgonen är det mellan 2 - 9 grader ;D
-
Då jag kommer hem efter jobbet är det några minusgrader inne men eldar upp till ca 30 grader innan jag lägger mig. På morgonen är det mellan 2 - 9 grader ;D
Minusgrader?!?!? :o
-
pluss 8 på bottenvåningen. Pluss 10 på övervåningen. Pluss 12 på toa.
Vågar inte sätta på mera element då jag inte har jobb mera än 8-10 dagar per månad.
Vill ha minst 18 grader.
Just nu 9 grader kallt ute, har varit nere på 19 minus.
Överst på önskelistan: braskamin/vedspis/kamin nånting att elda i.
Elektricitet är inte dyrt!
Det är alla skatter och omkostnader och sånt som är dyrt.
-
Skittaskigt isolerat hus, så det beror på temperaturen utanför. Men i snitt 15 grader på morgnarna sen eldar vi på som faan och får upp tempen till 22-23 grader, för att sen börja om på morron.
-
Jag brukar säga att det går utmärkt att klara sig med +12 grader inomhus om man betalar värmen själv. Men om värmen ingår i hyran eller något liknande så fryser man ihjäl om temperaturen går under +20.
-
Jag brukar säga att det går utmärkt att klara sig med +12 grader inomhus om man betalar värmen själv. Men om värmen ingår i hyran eller något liknande så fryser man ihjäl om temperaturen går under +20.
Det ligger lite i det. Tur man har egen ved, annars hade jag nog suttit med långkalsonger och jacka här framför datorn
-
Skulle just fråga lite, men jag hittade sambons tråd om installationen på annat forum, så nu är jag uppdaterad ;D
Haha, bra bra! ;D
Har du länk dit? Intresserad också... via PM om det är oortodoxt att länka till andra forum i offentlighetens ljus :-)
http://www.maskinisten.net/viewtopic.php?t=33695 (http://www.maskinisten.net/viewtopic.php?t=33695)
Skiter högaktningsfullt ifall det är oortodoxt eller inte ;D
-
Just nu, 13+. I ett dåligt isolerat torp med otäta fönster och dörr utan fungerande eldstäder. Påpekar dagligen att hyresvärden borde installera en luftvärmepunp :)
-
Just nu, 13+. I ett dåligt isolerat torp med otäta fönster och dörr utan fungerande eldstäder. Påpekar dagligen att hyresvärden borde installera en luftvärmepunp :)
Och/eller se till att det går att elda?
-
Minusgrader?!?!? :o
Jo, min enda värmekälla är en kamin och om dagarna då jag jobbar kan jag ju inte elda :)
Kanske bör tillägga att jag bor i en gammal fäbod utan elektricitet och endast timmerstommen med mossa får agera "isolering".
-
Då jag kommer hem efter jobbet är det några minusgrader inne men eldar upp till ca 30 grader innan jag lägger mig. På morgonen är det mellan 2 - 9 grader ;D
Hm, inte var det dej jag läste om i nån tidning för ett tag sen?
-
Hm, inte var det dej jag läste om i nån tidning för ett tag sen?
Det kan det vara :) Jag kallar mitt hem för "Fridstaden" och är beläget i Stöde, Medelpad. Det var en artikel om mig och Fridstaden i tidningen Land för några veckor sedan.
-
Det kan det vara :) Jag kallar mitt hem för "Fridstaden" och är beläget i Stöde, Medelpad. Det var en artikel om mig och Fridstaden i tidningen Land för några veckor sedan.
Åh! Det läste jag ju. Imponerad! ;D
-
På dagtid ligger det runt 20 grader och på nätterna runt 18..I mitt tycke så hade det kunnat vara runt 22 på dagtid men då vi har bergvärmepanna och ett för stort hus så går det tydligen inte att få ;)
-
Nu har jag lyckats få igång en rutin av att gå upp ett par gånger varje natt och elda, det är inte speciellt betungande om man gör det när man ändå vaknar till. Resultatet var 26 grader när jag steg upp idag, och rejäl glöd så det bara var att lägga in igen på en gång :)
-
Det kan det vara :) Jag kallar mitt hem för "Fridstaden" och är beläget i Stöde, Medelpad. Det var en artikel om mig och Fridstaden i tidningen Land för några veckor sedan.
Ah! I land var det ju! Kul med folk som törs prova!
-
blåst eller inte är det som mest påverkar innetempen här. Vi har jordvärme som är kraftigt underdimensionerat till vårt hos på 200 kvm.
Sålänge det är en del plussgrader är det lungt, då behöver man inte stödelda. Men såfort det kryper neråt nollan så är eldningssäsongen här.
I normala fall ligger morgontempen på 12-15 grader beroende på utetemp och vind (under vintern). Det eldar man rätt fort upp till ca 19 grader, sen ligger det där. Vi kör en vedkamin som värmer upp kök och hall.
Dock kan det bli rejält kallt om det gur under -10, då vill inte jordvärmen bidra alls. Vi har haft +6 på morgonen i köket en dag förra vintern, det var sådär spännande. Vi har möjlighet att slå på el, men det har ännu inte gjorts, och kommer nog heller aldrig utnyttjas.
I sovrummet har vi en värdelös kakelugn som i bästa fall kan höja tempen med 2 grader om man eldar som en dåre. Här ligger värmen på 14-16 grader, 17 om man har tur.
Men, vårt hus blir ju bättre och varmare med åren eftersom vi fixar lite med jämna mellanrum. Golvvärmen i hallen och toa nere gör ju sitt till, helt klart.
Faktum är att jag tycker man vänjer sig vid lägre temperaturer, jag har inga problem med 17 grader, och det är inte helt givet att elda om det ligger runt det gradtalet för min del längre.
-
Vi har ju bergvärme och den är beräknad att gå med tillskottsel när det blir kallt för att fungera optimalt. ::) Utan elpatron funkar ner till strax under nollan och det är vindstilla. Nu har vi 19 grader i köket med elpatron och det är runt nollan ute men, har tokblåst hela natten.
Vi gör också förbättringar här och där allt eftersom. Nu har vi t ex innanfönster i hela huset. Härnäst ska vi byta ut några enpanelselement till tvåpanels i två av rummen nere. Helt enkelt dimensionera upp värdesystemet. :)
-
Åh! Det läste jag ju. Imponerad! ;D
Vad kul! :D
Ah! I land var det ju! Kul med folk som törs prova!
Ja, och jag hoppas fler vågar! :D
-
Numera har vi runt 23 grader innomhus, men där vi har bott förut kunde vi ha från 10-15 grader, ibland kallare, och även minusgrader inne om man inte varit hemma på en natt.
-
Vad kul! :D
Ja, och jag hoppas fler vågar! :D
Låter så ql så man skulle vilja ha en länk, om det finns o:)
-
Låter så ql så man skulle vilja ha en länk, om det finns o:)
Jo. Letade utan resultat. Vill gärna läsa :)
-
Låter så ql så man skulle vilja ha en länk, om det finns o:)
Det verkar som om dom inte lägger ut alla artiklar på nätet, tycker det verkar vara ett sållat urval på hemsidan, och jag hittar inte "den" artikeln.
-
Låter så ql så man skulle vilja ha en länk, om det finns o:)
Ni har väl inte missat hans ""Vägar till självhushållning" ? http://www.alternativ.nu/index.php?topic=113799.0 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=113799.0)
Och eftersom han finns där, och även andra talat om hans blogg, så antar (och hoppas jag) att det är OK att länka till hans blogg också... http://fridstaden.se/ (http://fridstaden.se/)
-
här har vi mellan 15-23, beroende på hur pigga vi är på att elda,,, sänker på acken nattetid, då brukar det vara sådär en 15... sover man gott, vi har bara ved, men kökspanna med acktank och kamin, vilken vi eldar i dagligen... det är ju en smaksak, jag gillar runt 20 på dagarna, men kalla nätter, om man har ett sjysst duntäcke.....
-
Det verkar som om dom inte lägger ut alla artiklar på nätet, tycker det verkar vara ett sållat urval på hemsidan, och jag hittar inte "den" artikeln.
Land-artikeln finns i tråden, där nere.
-
Min tur då,, från början var det inte grant! Vaknade till 12 grader då det va 20 minus ute, har direkt verkande el element,en luft/luft som tar semester på vintern då man behöver den som bäst, typ 15- och ner tills faan löser av. Har även en två köksspisar en elektrisk och en vedeldad och en kamin. Isoleringen på vinden va Nada! ihop sjunken sågspån + lite gullfiber,som jag kastat åt H****e. Anlitade en firma som blåste i Ecofiber på hela vinden och i alla hörn å vrår . DET gjorde skillnad!! Nu är det 18,19 grader då man kliver opp såvida det inte är 25 grader å neråt. Varningar med vinds isolering skall man nog tänka på,därför valde jag Ecofiber som andas och är samma matreal som sågspån från början ,alltså trä .
-
Bra val. :)
-
Länk till bloggen: http://www.fridstaden.se (http://www.fridstaden.se)
Länk till SVT: http://www.svt.se/nyheter/regionalt/mittnytt/chrilles-ar-i-skogen (http://www.svt.se/nyheter/regionalt/mittnytt/chrilles-ar-i-skogen)
Slog förresten nytt lågtemperatursrekord förra veckan: -17 grader. Haha, galet egentligen ;D
-
28,5 i köket. Tyckte jag det började bli varmt.
-
18-22 grader, nu när det inte är så dragigt längre så räcker det.
Har vaknat till 14 ynka grader nån gång, synnerligen obehagligt!
-
Varierar mellan 14-28 grader beroende på utetemp, blåst och om vi är hemma och eldar.
Det tråkiga är att när det är kallt inomhus så går all tid åt att få varmt. Inte pga att man måste passa eldstäderna hela tiden utan pga att man inte orkar göra något annat när man fryser.
-
Vaknade till 14 grader idag, var helt ok. Satte inte ens på mig strumpor innan frukosten. Jag har inte problem med att det är svalt, inom rimliga gränser, däremot om det är för varmt, så kan jag varken tänka eller jobba fysiskt.
14 grader är inte kallt, är det 14 grader på våren/sommaren så är man ju ute i shorts och t-shirt.
-
14 grader är 14 grader för lite innan jag börjar leta efter mina shorts :P
-
14 grader är 14 grader för lite innan jag börjar leta efter mina shorts :P
Man vänjer sig vid allt ner till 16 läste jag någonstans och sista tiden har det spekulerats och jämförts här och kommits fram till att det faktiskt är någon "magisk" gräns där.
-
14 grader är 14 grader för lite innan jag börjar leta efter mina shorts :P
Vid 28 grader är jag färdig att bli inlagd på sjukhus av värmeslag. Och om jag trots allt klarar mig ifrån sjukhusbesök är det risk att min omgivning hamnar där, eftersom jag blir mer än lovligt lättirriterad vid sådana bastutemperaturer.
-
Vid 28 grader är jag färdig att bli inlagd på sjukhus av värmeslag. Och om jag trots allt klarar mig ifrån sjukhusbesök är det risk att min omgivning hamnar där, eftersom jag blir mer än lovligt lättirriterad vid sådana bastutemperaturer.
28 grader med lokaleldstäder är inte samma som 28 med centralvärme och dåligt luftombyte.
-
Man vänjer sig vid allt ner till 16 läste jag någonstans och sista tiden har det spekulerats och jämförts här och kommits fram till att det faktiskt är någon "magisk" gräns där.
Ja det låter rimligt faktiskt.
Jag jobbade några år i växthus, inga problem med svarta jeans i 38grader ;D
Skönt att slippa frysa å bli stel i lederna typ.
Men det var lite i överkant..
-
14 grader är 14 grader för lite innan jag börjar leta efter mina shorts :P
Exakt. ;D
-
Ja det låter rimligt faktiskt.
Jag jobbade några år i växthus, inga problem med svarta jeans i 38grader ;D
Skönt att slippa frysa å bli stel i lederna typ.
Men det var lite i överkant..
Då ska du börja i ett gammalt tegel bruk så du får känna på riktig värme när man lägger tegel och rör ini ugnarna och is kallt utan för miss nu inte hur varmt det var men det räcker inte med några 50 grader där inte vill minnas det var som att jobba i bastun typ då dom bräde alltefter som .Det var mitt första jobb efter skolan men det vara bara i tre månader för min del innan ja mönstra på en skuta.
-
Hade 14 grader i köket när jag vaknade idag. Helt ok att sitta och dricka morgonkaffe i. Som lägst har det väl varit 7-8 grader. Då tar det iofs emot att krypa ut under täcket.
Men det märks att det är en vanesak. Första året här i stugan minns jag att när det var 14-15 grader inne sov jag inte i sovrummet som ligger längst bort från kaminen i vardagsrummet. Nej, jag sov i sovsäck i vardagsrummet i soffan framför spisen. Och frös... :)
-
Jag har 15-16 grader. Det går alldeles utmärkt bra, man blir van. Men det blir outhärdligt att besöka andras boningar där det är 20-25 grader.
-
Nu har jag bildat mig en uppfattning hur vintern ser ut inomohus i det nya huset.
Men vintern försvann ju så +6grader har vi haft några veckor nu..
Utomhus -13grader.
Sovrum: +16grader
Kök: +19grader
Badrum +10grader
Storarum: +22grader
-
Beror på hur kallt det är ute. idag var det 14 grader varmt inne, tycker inte alls om det, men får elda i köksspisen, så att det i alla fall kommer upp i 20 grader.
-
Nu har jag bildat mig en uppfattning hur vintern ser ut inomohus i det nya huset.
Men vintern försvann ju så +6grader har vi haft några veckor nu..
Utomhus -13grader.
Sovrum: +16grader
Kök: +19grader
Badrum +10grader
Storarum: +22grader
brr det lät kallt med +10 i badrummet :o
-
Vi brukar ha runt 17 i huset vintertid.
-
brr det lät kallt med +10 i badrummet :o
Allt över -0grader är där lika kallt som ute. ;D
Det är jag som lyxar till det.
Brukar ställa elementets termostat på +10grader när det fryser utomhus.
Annars vill inte vattenrören flöda lika bra om vattnet förvandlas till is. :D
-
Ja, sådär mellan 14 och 30 grader beroende på utetemp och hur mycket vi eldar. Det optimala för mig skulle vara typ 22-23 grader, även i sovrummet, men det diffar ju en del upp och ner alltså :-[, det blir ju så i gamla hus. Hade varit skönt med vattenburen värme så det blir jämnare temp både över dygnet och i hela huset, men det är aldeles för omständigt och dyrt för vårt lilla hus.
-
Jag har runt 17 grader under vintern.
-
Termometern visade runt 22, varmt och gott! Men varför fryser jag då när jag sitter och äter, eller kryper ner i soffan? Ah, för att i den höjden ligger graderna på omkring 15. Inte konstigt då att det känns gött när man vandrar omkring i huset (lågt i tak) men blir kyligt så fort man sätter sig. (Dessutom hänger termometer nr1 på väggen bredvid ett fönster, ovanför ett element...) Funderar på att bygga upp soffan, och matplatsen, på en pedestal. Och skrivbordet och pianot och resten av alla sittplatser också. Eller, man kanske skulle slå upp ett hål i golvet och låta kylan krypa ner där istället. Och börjar faktiskt överväga det där med att inhandla en bordsfläkt.
-
Och börjar faktiskt överväga det där med att inhandla en bordsfläkt.
Takfläkt rockar.
-
22 grader på dagen, nattsänkning till 17. Enkelt och billigt med pellets.
-
Termometern visade runt 22, varmt och gott! Men varför fryser jag då när jag sitter och äter, eller kryper ner i soffan? Ah, för att i den höjden ligger graderna på omkring 15. Inte konstigt då att det känns gött när man vandrar omkring i huset (lågt i tak) men blir kyligt så fort man sätter sig. (Dessutom hänger termometer nr1 på väggen bredvid ett fönster, ovanför ett element...) Funderar på att bygga upp soffan, och matplatsen, på en pedestal. Och skrivbordet och pianot och resten av alla sittplatser också. Eller, man kanske skulle slå upp ett hål i golvet och låta kylan krypa ner där istället. Och börjar faktiskt överväga det där med att inhandla en bordsfläkt.
Enklast är väl att ta på tjocksockar :)
-
Vet en snubbe som satte en liten fläkt avsedd för att kyla datorer under varje element och halverade uppvärmningskostnaden.
-
Vet en snubbe som satte en liten fläkt avsedd för att kyla datorer under varje element och halverade uppvärmningskostnaden.
Man kan misstänka att det huset var rätt dåligt isolerat under fönstren där elementen sitter? Kanske sågspån som har sjunkit ihop så väggarna var tomma under varje fönster.
-
Det vet jag inte. Men det var elradiatorer.
-
mellan +16 och +26 :)
-
Mellan 12-20 grader vintertid. Ju fuktigare desto kallare...
-
17-20 grader, igloo-varning är en inte helt ovanlig kommentar från besökande lägenhetsinnehavare.....själv tycker jag det börjar bli svettigt runt 20 grader!
-
I morse vaknade jag till 14,1 grad och det tyckte jag nog var i kallaste laget, tyckte jag sovit dåligt under natten!!
-
I morse vaknade jag till 14,1 grad och det tyckte jag nog var i kallaste laget, tyckte jag sovit dåligt under natten!!
Äsch, det är ju en utmärkt sovtemperatur fast man skall ju ha ett bra täcke förståss :)
-
17-20 grader, igloo-varning är en inte helt ovanlig kommentar från besökande lägenhetsinnehavare.....själv tycker jag det börjar bli svettigt runt 20 grader!
här i lägenhet finns ingen värme alls igång, får vädra ibland för att de ska hålla sig lagom, runt 18grader... verkar som grannarna har de jäkla varmt inne som de sprids så mkt hit :P
-
Vet en snubbe som satte en liten fläkt avsedd för att kyla datorer under varje element och halverade uppvärmningskostnaden.
Någon som vet vart eller hur man får tag på såna fläktar? Det lät intressant :)
-
Någon som vet vart eller hur man får tag på såna fläktar? Det lät intressant :)
De sitter i gamla datorer, oftast flera i varje dator. Men de går på 12 volt, så man måste ha något slags transformator att driva dem med
-
Testa med ett vanligt 9volts batteri.
-
Om man inte råkar ha en massa datorer liggandes går det nog att köpa i databutiker, eller kanske ngt motsvarande på typ teknikmagasinet.
-
Om man inte råkar ha en massa datorer liggandes går det nog att köpa i databutiker, eller kanske ngt motsvarande på typ teknikmagasinet.
ja de kostar inte jätte mycket. men återvinning är bra och att få saker gratis också, mkt gammla datorer brukar ges bort i annonser i tidningen(här iaf) kanske på blocket, i soprum brukar finnas, återvinningsstationer tippen osv...
-
En usel datorfläkt kan utan problem tjuta runt 50 dB medan en bra fläkt susar i omkring 10-13 dB. En större fläkt, 120-220 mm, är ofta tystare än en mindre fläkt, 60-90 mm.
Jag har testat, men tycker att mina "tysta" fläktar (runt 35 dB?) ger ett irriterande bakgrundsbrus, har i och för sig gnälliga öron. Jag bor tyst så allt extra ljud hörs, bor man med högre bakgrundsbrus dränks fläktljudet ganska effektivt.
-
En usel datorfläkt kan utan problem tjuta runt 50 dB medan en bra fläkt susar i omkring 10-13 dB. En större fläkt, 120-220 mm, är ofta tystare än en mindre fläkt, 60-90 mm.
Jag har testat, men tycker att mina "tysta" fläktar (runt 35 dB?) ger ett irriterande bakgrundsbrus, har i och för sig gnälliga öron. Jag bor tyst så allt extra ljud hörs, bor man med högre bakgrundsbrus dränks fläktljudet ganska effektivt.
Om man inte störs av ljudet från en dator som är igång så lär inte en av fläktarna från den vara så farligt... tänker på att jag vet många som har datorn på 24/7, själv tycker ja de låter för mkt+ slöseri med el+fått för mig det sliter på datorn
-
En usel datorfläkt kan utan problem tjuta runt 50 dB medan en bra fläkt susar i omkring 10-13 dB. En större fläkt, 120-220 mm, är ofta tystare än en mindre fläkt, 60-90 mm.
Jag har testat, men tycker att mina "tysta" fläktar (runt 35 dB?) ger ett irriterande bakgrundsbrus, har i och för sig gnälliga öron. Jag bor tyst så allt extra ljud hörs, bor man med högre bakgrundsbrus dränks fläktljudet ganska effektivt.
Jag är som dig, det är därför jag inte vill ha någon luft-luftvärmepump så som alla andra köper. Usch för konstanta ljud som står och väsnas i bakgrunden. Bättre med kaminens ojämna knastrande, det stressar inte utan ger inre harmoni
-
Datorfläktar blir mycket tystare om man kör dem på lägre spänning än de egentligen är tänkta för, så de går med lägre varvtal.
Har man ett nätaggregat som lämnar 12 V så kanske man kan seriekoppla två eller tre fläktar. Dock kan en del ha svårt att starta och måste hjälpas igång om man kör dem på mycket låg spänning.
Rent allmänt kan man säga att stora lågvarviga fläktar (120 mm diameter och större) brukar vara tystare än småfläktar.
Ska man plocka ur slaktade datorer så kan man räkna med att hitta fläktar av bättre kvalitet i gamla "märkesdatorer" för kontorsbruk (Dell, Compaq, HP, IBM osv) än i lågprisdatorer av udda märken. Servrar och liknande brukar också ha bra fläktar även om de kanske inte är optimerade för att vara tystgående.
Datorfläktar som man köper på Kjell&co, Conrad, Biltema och liknande ställen brukar som regel vara färdiga för miljöstationen redan innan man har fått hem dem.
En erfarenhet jag har gjort är att billiga datorfläktar inte blir långlivade om man monterar dem med vertikal axel. Lagren är tydligen inte gjorda för att ta upp fläkthjulets tyngd på det sättet.
-
Just nu, en lördagseftermiddag: ute -10, övervåning 22, nedervåning 22 och 25 i köket. Jag vill ha minst 20 och gärna 23.
Jag kör inte gärna elvärme uatn låter det gå ner när jag är borta eller sover. 1 st 4,5kW elpatron vid flerdagars bortovaro som styrs av 30 graders termostat i tanken och seriekopplad med 12-15 graders rumstermostat. Vid -25 håller den över 10 inne men går 100% av tiden.
Tvåvånings timmerhus ca 125 kvm, återinfört sluten planlösning med dörrar, byggt för onödiga och dåliga fönster. Pressat i isolerskivor ca 2/3 i vissa fönster. Skottat snö mot väggarna. Lägre temperatur i oanvända rum
Endast kökspanna med 500 liter och gör av med 3-4 MWh/år och kanske 20-30 kubik ved. Efter alla åtgärder på huset och en ny kökspanna med 60 grader laddtermostat där jag eldar med öppen ugnslucka börjar jag bli riktigt nöjd med funktionen. Även vid -30 kan jag hålla 20-25 inne om jag eldar.
-
Såg att det var en rätt gammal tråd, men efter att pratat med kollegor på jobbet idag som mest är "stadsbor" har jag fått insikten att de flesta har en helt annan syn än mig på vad som är en acceptabel temperatur hemma. Googlade på temperatur inne hemma och hamnade här. På jobbet och vid andra tillfällen då jag träffar andra nu under vintern så klagar de på hur kallt det är medans jag är klädd i t-shirt och säger att jämfört med hemma så .......
Jag har haft sena kvällar då jag varit iväg och spelat folkmusik efter jobbet både måndag, tisdag och onsdag den här veckan och har därför inte eldat i kakelugnarna. Nu har jag 14 grader på undervåningen och kalla golv. Det stör mig inte så mycket, tar på mig en tjock tröja och kanske en filt när jag sitter i soffan. Jag vet inte om det är så att man vänjer sig eller om det är en skillnad i personlighet på människor som väljer att bo som jag till skillnad från "bekväma" stadsbor?
-
Jag brukar säga att det inte är några problem alls att ha 12 grader inomhus om man betalar värmen själv. Om värmen däremot ingår i hyran eller betalas med fast pris oavsett hur mycket energi man gör av med, så fryser samma person ihjäl om temperaturen skulle sjunka under 22 grader.
-
Det finns ju flera aspekter på det här. Dels den ekonomiska med att ha en lägre temperatur (elkostnaden), dels vilken värmekapacitet man har kontra husets isolering. Jag befinner mig just nu på den senare delen, ett underdimensionerat bergsvärmesystem. När det är 20 minusgrader eller kallare ute rår det inte att värma upp mer än till 12 grader inomhus med 100% elpatron och två värmefläktar :o Jag har fixat skorstenen och ett par kakelugnar som kan trycka upp värmen när jag eldar. Nästa projekt är att renovera vedspisen i köket och därefter ska jag nog försöka se över isoleringen. Det jag är lite rädd för är att om man isolerar ett 1800-tals hus för mycket så blir det problem med fukt i grunden eller att man flyttar daggpunkten på vinden/taket så att det skapar andra problem. Då jag har hyffsade resurser att vara självförsörjande på ved så vill jag nog hellre ha fler eldstäder och elda för kråkorna även om det inte är det mest energieffektiva valet.
-
Jag tror att eftersom folk är olika så är även tåligheten för kyla olika.Det märker man när det skiljer på folk som har feber.En del är döende vid 38 och en del slö vid 40 grader. Vad det gäller isoleringen tror jag det är en överdriven oro baserad på hus som överisolerats där man ska värma huset med enbart värmepump.En riktig kåk med fungerande eldstäder ventilerar bra.Anledningen till att man inte isolerade mera förut var nog för att det räckte med lite spån,som sen sjönk ihop.Man sparade då in arbete som det fanns tillräckligt av ändå.Jag har isolerat vinden med 40 cm ekofiber men kan då inte se nån antydan till fuktproblem.