Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

 

Författare Ämne:  Glutenfritt bröd  (läst 12700 gånger)

höna bönan

  • Inlägg: 72
    • -
Glutenfritt bröd
« skrivet: 26 aug-11 kl 21:40 »
Hej!

Har någon recept på något gott glutenfritt bröd. Gärna lite grovt. Eller något knep hur man får det lite fluffigare. Glutenfritt blir gärna lite tort och smuligt.Tacksam för alla tips. :)
Har Gammelsvensk dvärghöns...Och Hedemora höns

neppelina

  • Inlägg: 241
  • Det blir inte roligare än man gör sig =)
    • Västergötland
SV: Glutenfritt bröd
« Svar #1 skrivet: 26 aug-11 kl 22:08 »
Antar att du använder Fiberhusk &/eller Pofiber, för annars smular det sönder totalt :-\.

Kan tyvärr inte ge dig recept på grovt bröd, för min dotter äter bara det ljusaste man kan tänka sig......
Bor på landet med man, 3 barn, finulls får, belgiska jättar, franska vädurar, rexar & vita lant kaniner, höns & myskankor, 5 katter & 2 hundar......fullt upp mao =)

LimJans

  • Inlägg: 8940
    • Dalarna
SV: Glutenfritt bröd
« Svar #2 skrivet: 26 aug-11 kl 22:24 »
För att få det mindre smuligt och torrt kanske kesella i degen kan vara nåt? Som när man bakar lussebullar, tänker jag.

höna bönan

  • Inlägg: 72
    • -
SV: Glutenfritt bröd
« Svar #3 skrivet: 26 aug-11 kl 22:36 »
Har inte provat fiberhusk. Värt att prova så man slipper smuligheten.
Ska prova kesella. har inte tänkt på det tidigare. Men helt logiskt så måste det ju bli saftigare.
Tack för tipsen ;D
Har Gammelsvensk dvärghöns...Och Hedemora höns

neppelina

  • Inlägg: 241
  • Det blir inte roligare än man gör sig =)
    • Västergötland
SV: Glutenfritt bröd
« Svar #4 skrivet: 26 aug-11 kl 22:39 »
Med både kesella & fiberhusk blir det bäst!

Jag har fiberhusk i allt från köttbullar till ALLT jag bakar, det skulle inte gå att äta annars, enligt mig  :-[
Bor på landet med man, 3 barn, finulls får, belgiska jättar, franska vädurar, rexar & vita lant kaniner, höns & myskankor, 5 katter & 2 hundar......fullt upp mao =)

höna bönan

  • Inlägg: 72
    • -
SV: Glutenfritt bröd
« Svar #5 skrivet: 26 aug-11 kl 22:46 »
Nu vart jag riktigt sugen på att testa baka med kessella och fiberhusk. Då slipper jag kanske äta smul morgonsmörgåsen med sked  :D
Ska ta en sväng till affären i morgon. Man kanske kan slänga i lite torkad frukt i brödet. mums det måste testas
Har Gammelsvensk dvärghöns...Och Hedemora höns

Daisy

  • Inlägg: 87
    • Bohuslän
SV: Glutenfritt bröd
« Svar #6 skrivet: 07 sep-11 kl 21:31 »
Jag har bakat glutenfritt surdegsbröd och det blir inte alls lika torrt och smuligt. Fastare och saftigare snarare. :)

Googla på glutenfri surdeg, man gör på samma sätt som med vanlig surdeg.
Jag har 3 barn, man, 2 katter och höns av raserna Orpington, Isbar och Hedemora

höna bönan

  • Inlägg: 72
    • -
SV: Glutenfritt bröd
« Svar #7 skrivet: 10 sep-11 kl 16:05 »
Tack för tipset om surdeg. Det ska jag testa.
Har Gammelsvensk dvärghöns...Och Hedemora höns

Varg-älva

  • Inlägg: 1298
    • Finland
SV: Glutenfritt bröd
« Svar #8 skrivet: 12 sep-11 kl 20:26 »
Degen ska vara lös, mycket lösare än vanlig deg.

Jag tror tyvärr att vi inte har samma sorts glutenfria mjöl här i Finland, så jag kan tyvärr inte hjälpa dig med något recept...

Attes matte

  • Inlägg: 4331
    • Jämtland
SV: Glutenfritt bröd
« Svar #9 skrivet: 12 sep-11 kl 21:48 »
Lchf-bröd kanske?  :D

http://www.lchfrecept.com/ShowRecepy.aspx?ID=194

Supergott! Och sjukt mättande! Men mixa keson till en slät massa med en stavmixer och tillsätt lite salt. I övrigt följs receptet till punkt och pricka. ;)

/Sara
Renoverings-bloggen: www.flatcoated.se/racksjon
Atte-bloggen: www.flatcoated.se/blog

höna bönan

  • Inlägg: 72
    • -
SV: Glutenfritt bröd
« Svar #10 skrivet: 14 sep-11 kl 19:54 »
Hej
Varg-älva: Jag är glad för alla tips jag får . Så recept är inte nödvändigt. Det svåraste är nu när jag bakar glutenfritt att få rätt konsistens på degen. Det skiljer sig lite från vanlig deg.

Attes Matte: Supergott bröd. Som godis kan ha det både som morgon macka och som fika bröd. mums. kan också tilllägga att jag också har varit en Attes matte. Hade en Rottweiler som hette Athena kallades för Atte.  :)
Har Gammelsvensk dvärghöns...Och Hedemora höns

Varg-älva

  • Inlägg: 1298
    • Finland
SV: Glutenfritt bröd
« Svar #11 skrivet: 14 sep-11 kl 20:42 »
Ägg i degen hjälper också till!

Battlepoodle

  • Inlägg: 27
  • Stockholmare
    • -
    • Odlingspyssel
SV: Glutenfritt bröd
« Svar #12 skrivet: 15 sep-11 kl 17:01 »
Har bakat glutenfritt i 30 år nu.

Allmänna tips för framgångsrik glutenfritt brödbak

Degen ska vara kladdig, nästan rinnig. Den ska således inte släppa från kanten, vara blank eller andra sätt som en glutendeg ska vara.

Jag brukar klicka ut deg på plåt med mjölad sked eller baka i brödform.

När du vill ha bröd med mer fibrer i är mitt tips att riva i en morot, ha i linfrön eller pofibrer. Utgår från samma recept om du har morot i, tillsätt moroten sist med liiiiiite extra mjöl.

Fiberhusk är inte nödvändigt, inte i alla fall om du ska baka bröd som du klickar ut eller bakar i brödform.

Du måste frysa det bröd du inte ska äta på en gång. Skär limpan i brödskivor och styckfrys.

Om du vill kunna knåda degen måste du ha i fiberhusk.


Helt ärligt, Sempermjöl är mycket bättre än Finax och Mixwell,. Jämnare kvalitet även om det är lite dyrare. 


MrMarket

  • Inlägg: 27
    • Västergötland
SV: Glutenfritt bröd
« Svar #13 skrivet: 16 sep-11 kl 18:02 »
Har någon recept på något gott glutenfritt bröd. Gärna lite grovt.

1 pkt Semper Grön Grovmix
½ pkt Jäst
1½ tsk salt
½ dl krossat linfrö
4-4½ dl vatten
brödkryddor
en skvätt olja

Jag brukar blanda allt utom mjölet i en kastrull och värma upp till 37 grader. Funkar bra om man vet hur just ens egen spis fungerar. Sedan i med degvätskan i assistentbunken och blanda ner mjölmixen. Eventuellt får man späda med lite mer vatten. Jag bearbetar degen 8-10 minuter mha en Electrolux/Ankarsrums assistent. För själv jäsningen och gräddningen använder jag en vanlig 1½l avlång brödform. Gräddar brödet i 225-250 grader tills innertemperaturen är 98 grader. Resultatet brukar bli väldigt bra om jag får säga det själv. Bröd som ska sparas skivar jag upp och fryser in.

Dock finns det ett litet problem finns det smör och god, lagrad, ost hemma så minskar mängden nybakat bröd väldigt, väldigt, fort!
Plan - Do - Check - Act

höna bönan

  • Inlägg: 72
    • -
SV: Glutenfritt bröd
« Svar #14 skrivet: 04 okt-11 kl 00:46 »
Tack MrMarket för receptet. har provat vart jättegott
Samma problem här hemma med minskad mängd nybaktbröd. Hade gjort egen färskost samma dag som brödet. Helt plötsligt vart alla glutenallergiker i familjen. Vart inget bröd kvar att frysa. :)
Har Gammelsvensk dvärghöns...Och Hedemora höns

Mirtha

  • Inlägg: 12
    • Dalarna
SV: Glutenfritt bröd
« Svar #15 skrivet: 05 apr-13 kl 22:03 »
Jag är ny i "glutenfri-branschen" och kämpar med att hitta rätt brödrecept.För att göra det hela "krongligare" vill jag att det blir mörkt bröd, ekologiskt och med surdeg ::).Har just hittat teffmjöl som är naturligt glutenfri och tillsammans med renhavremjöl,havregryn, majsmjöl och husk + lite olivolja ger saftigt bröd.Surdegen har jag lyckats med bara delvis( bubblar svagt), varför jag blandar en smula jäst i degen.
Mycket återstår dock för brödet är inte som "vanligt bröd" dvs inte så fluffugt och mjukt.

höna bönan

  • Inlägg: 72
    • -
SV: Glutenfritt bröd
« Svar #16 skrivet: 09 apr-13 kl 09:02 »
Mirtha: Spännande det låter med surdeg " glutenfri". Det är det som är tråkigt när man inte kan äta gluten. Att få ett mörkt saftigt bröd. Tyvär är det så med det glutenfria. Att det lätt blir torrt och smuligt. Men jag följer ditt arbete med ditt bröd. Kul om du skriver och berättar och talar om hur det blir MVH
Har Gammelsvensk dvärghöns...Och Hedemora höns

Mirtha

  • Inlägg: 12
    • Dalarna
SV: Glutenfritt bröd
« Svar #17 skrivet: 05 apr-14 kl 13:22 »
Hej igen
efter många försök(och misslyckanden) har jag kommit på ett recept som förenar alla önskemål dvs ger ett nästan helt ekologiskt, grovt och glutenfritt bröd!!! :)Minns inte hur ursprungliga receptet såg ut (har för dålig vana att använda recept som grunden och "bygger på" fritt allteftersom ;)).
Här är receptet:
Dag 1
Blanda:ca 2 dl havremjöl (Semper -gluttenfritt) + 1 dl  teffmjöl +1/2 dl bovetemjöl + 1 dl kefir(eller yogurt eller fil)+ några skedar grundsurdeg
Låt blandningen stå i rumstemp i ca 1 dygn.Degen blir fluffig och doftar sötaktigt, mig påminer doften om honung!

Dag 2
Tillsätt: ca 3 dl havrenjöl + 3 dl havregryn (Semper-gluttenfritt) + 3 dl teffmjöl(helst mörkt)+ 1 dl majsmjöl(smaksak - har även blandat några nävar eko cornflakes - gott!) + 1/2-1 dl fiberhusk.
Blanda med ca 7 dl ljummet vatten (där man löst upp ca 1-11/2 msk havssalt + 1 tsk honung)+ 2 msk linfrö + 2-3 msk olivolja
Blanda väl (helst för hand).Låt jäsa i rumstemp 8-10 timmar.

Forma 2 större eller 3 mindre limpor och grädda i ca 45 min.Jag värmer upp ugnen till 250 gr och efter ca 5 min sänker till ca 200 grader. Innan grädningen penslar limporna  med lite olivolja för fin skorpa.

Brödet blir saftigt och väldigt gott!! Det går att skiva det och rosta.Det går bra att frysa limporna!

Jag är jätte nöjd, nästan salig över brödet, slipper köpa det industriella brödet ofta smuliga eller torsvampliknande!
Hoppas att ni alla som testar receptet får uppleva detsamma!Lycka till!

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: Glutenfritt bröd
« Svar #18 skrivet: 05 apr-14 kl 13:42 »
Ska testa detta recept men...Vad är teffmjöl gjort av och var finns det att få tag i?
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.



 


Dela detta:

* Inloggade just nu

103 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Å vilken härlig tidning
/Susanne

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser